Centen beheren

Budgetbeheer 

Heb je moeite om je budget te beheren? Als je rekeningen laat liggen en schulden niet tijdig afbetaalt, stapelen problemen zich vaak onnodig op.
Om dit te voorkomen of op te lossen, vraag je aan de sociale dienst om je te helpen hiermee om te gaan.
De maatschappelijk werker bekijkt dan samen met jou je inkomsten en je uitgaven en helpt je met het opstellen van een financieel plan. Met schuldeisers regelt de maatschappelijk werker een afbetalingsplan en voor jou hoeveel geld je nodig hebt om zelf van te leven.
Een maatschappelijk werker beheert je geld op basis van een volmacht.
Meer info vind je ook op www.eerstehulpbijschulden.be

Collectieve schuldbemiddeling

Wanneer de schuldenberg te groot geworden is om nog op redelijke termijn af te betalen, dan kunnen de maatschappelijk werkers een verzoekschrift voor collectieve schuldenregeling (door een advocaat) laten neerleggen bij de rechtbank.

  • In eerste instantie onderzoekt de beslagrechter of hij je al dan niet toelaat tot de procedure.
  • De tweede fase houdt in dat een schuldbemiddelaar wordt aangesteld, die de opdracht krijgt om met alle schuldeisers samen tot een afbetalingsplan te komen.
  • Als dit niet lukt zal de beslagrechter zelf een afbetalingsregeling opleggen. Tijdens deze procedure stoppen de intresten met aangroeien en ben je beschermd tegen beslag op je goederen. Dit betekent dat er niet nog meer extra kosten komen omdat je té laat betaalt (ook wel eens verwijlintresten genoemd) en komt er geen deurwaarder langs die je goederen wegneemt. Voor deze dienst werkt het OCMW samen met een advocaat. Mr. Chantal Van Der Sypt is elke donderdag aanwezig van 18u -20u.
    Meer info vind je ook op www.schuldbemiddeling.info

Bemiddeling bij instanties

Als je een rekening niet in één keer kan betalen, kan je het OCMW vragen om éénmalig een afbetalingsplan aan te vragen bij de schuldeiser. Je zorgt dan verder zelf voor de afbetalingen.